jacuzzi plaatsen in tuin

10 tips voor het plaatsen van een jacuzzi in je tuin

We helpen je graag op weg met enkele belangrijke tips over het plaatsen van een jacuzzi in je tuin. Voordat je een jacuzzi gaat kopen, zul je moeten afvragen op welke plek je het spabad wilt plaatsen. Maar ook wat er allemaal nodig is om optimaal van je bad te gaan genieten. Wij zetten het een en ander voor je uiteen.

1. Stroomvoorbereiding

Te beginnen bij je meterkast, zal er een aparte groep door middel van een aparte kabel tot aan je jacuzzi moeten liggen. Dit om ervoor te zorgen dat de stroomvoorziening optimaal is. Het is afhankelijk van je keuze van merk en type welke aansluiting je nodig hebt. In overleg met een elektricien kun je de juiste aansluiting aanleggen. We hebben de keuze uit de zogenaamde “plug en play spa’s “ welke je dus zoals de naam het zegt bijna zo maar in het stopcontact kunt inpluggen (een aparte 16 amp. groep) tot aan spabaden welke 3 x 20 ampère of nog meer nodig hebben. De vak dealer wijst jou de weg hierin. Voor meer informatie over de stroomvoorziening voor een aantal van onze spabaden, klik je hier.

2. Kabel plaatsen

Als we weten welke stroom aansluiting er moet liggen dan moet deze worden aangelegd, doe dit met een 5 aderige 2,5 kabel. Zorg ervoor dat je 5 mtr. extra over houdt op de plek waar de spa komt te staan. Hier kan de spa monteur de spa dan naar binnen in de spa brengen en deze evt. door de spa naar de aansluitzijde brengen. Er is normaal maar 1 zijde in de spa waar deze wordt aangesloten.

3. Schakelaar plaatsen

Zorg ervoor dat er dicht in de buurt van de spa een werkschakelaar gemaakt wordt en dat deze binnen handbereik van je spa is. Hier kun je altijd de spa aan of uit zetten, dat is wel zo veilig en handig.

4. Plek in je tuin jacuzzi

Nu gaan we denken over hoe we de jacuzzi gaan plaatsen. De ondergrond waar je spa komt te staan moet in elk geval draagkrachtig goed zijn, een goede bestrating die redelijk waterpas ligt is dat.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om gewapend beton te kunnen storten of om de spa in te graven. Voor het ingraven is de grootste zorg nodig, en hierover richten wij een aparte blog in. hier komt veel meer bij kijken dan alleen maar een gat graven. 90 % van de jacuzzi’s worden dan ook op het terras geplaatst en niet in de grond.

5. Positionering

Denk ook eens erover na in welke richting dat je de vormen die in de kuip zitten wilt positioneren ten opzichte van je tuin. Het is vaak leuk als je de mogelijkheid hebt, om de favoriete zit en ligplekken te richten naar het uitzicht in je gezellige stadstuin.  Of bijvoorbeeld in je grote tuin met uitzicht. Voor elke situatie bestaat er een goede positionering. Let ook op de plek van de bediening, de instapplek en de zijde waar de cover en eventueel je coverlift komt.

6. Jacuzzi daadwerkelijk plaatsen in je tuin

Weet jij al hoe je je spabad dat leeg snel al 300 kilo weegt en vaak minimaal 200 x 200 cm. is op de plek in je tuin krijgt? Het is belangrijk om een verharde toegang tot je tuin en de plek te hebben waar de jacuzzi komt te staan. Deze moet minimaal 110 cm breed zijn en meestal minimaal 225 cm. hoog. Het een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van de afmeting van het bad. Het bad wordt meestal naar de plek in je tuin vervoerd met een special spa dolly. Hier staat het bad op als deze over de openbare weg wordt vervoerd en als het bad bij jou aankomt, wordt dit hoog rechtop getild en op een speciale dolly met 4 grote rubberen wielen je tuin in gereden. Hierna wordt een speciale luchtzak opgeblazen waar het bad op omgekiept wordt en daarna wordt deze langzaam leeg gelaten. Hierdoor kan het bad zonder tillen op de juiste plek worden geplaatst. Soms maakt men gebruik van een speciale hefboom die nodig om het bad nog even op te tillen en het een klein stukje te verplaatsen.

7. Hijskraan voor een bad

Lukt dit alles niet en is er de ruimte niet voor, dan wordt een hijskraan overwogen. Deze kan vaak tot meer dan 40 meter vanaf de straatzijde rijken en je spa op deze manier op de juiste plek in je tuin plaatsen.

8. Plek in uw tuin

Staat het bad op de juiste plek? Dan kun je het schoon maken en mag je het gaan vullen. Als je het vult is het het beste om het bad met normaal leidingwater te vullen. Hierna kan een ervaren monteur het bad verder aansluiten met de 5 mtr. kabel die de elektricien op de plek waar de spa staat heeft voorbereid.

9. Uitleg van bediening en onderhoud van de spa

De uitleg van de monteur volgt over de werking van de spa en de uitleg over het menu. Maar zeker hoor je hier ook nog eens over waterkwaliteit en het onderhoud van je bad. Onderhoud van water en het bad zijn essentieel voor de levensduur van een jacuzzi. Je kunt hier ook meer over lezen in ons artikel over de optimale behandeling van het spa-water.

10. Eindelijk genieten

Een dag later is je bad klaar voor gebruik en geniet je van 38 graden na alle inspanningen die er zijn gedaan voor het plaatsen van het bad. Doordat je terdege voorbereid te werk bent gegaan.

Een spabad is uiteindelijk is om in te relaxen, daarom kunnen wij jou bij het plaatsen van je spa volledig ontzorgen.

6 voordelen van Wellis Spa’s
Best geteste jacuzzi

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Categorieën